top of page
Keresés
  • Szerző képekorn.anita

A ZERO WASTE "PAPNŐJE" - interjú Bea Johnsonnal

Bea Johnson, a zero waste, azaz ’nulla hulladék’ életmód nagykövete. A kétgyermekes családanya a franciaországi Provence-ban nőtt fel, egy kis faházban. Az édesapja mindent megjavított, megszerelt, összebarkácsolt, az édesanyja, pedig amit csak lehet, megvarrt, megstoppolt, és persze a kerti veteményesből és a termelői piacról megfőzött és megsütött. Aztán Bea felnőtt, bébiszitterként az USA-ba került, ahol rátalált a szerelem, ezzel együtt pedig nem sokkal később egy 300 négyzetméteres ház is San Francisco külvárosában, Pleasent Hill-en. A kényelmes élet nagy autókkal, nagy hűtővel, nagy tévével, nagy gardróbbal, nagy bevásárlásokkal és nagy igényekkel. Ami egyvalamit nem adott meg a családnak: az igazi élményeket.


Bea Johnson 32 éves volt, amikor bevallása szerint elege lett a botoxolt kirakatéletből, és a családjával egyetértésben váltottak. Először egy kisebb házra a belváros közelében (ami több gyaloglást és kevesebb autózást jelentett), majd ezzel együtt jött a kisebb gardrób, a kisebb hűtő és a kisebb ökológiai lábnyom. Ami az évek során olyan apróvá vált, hogy Bea családja

jelenleg évente egy befőttesüvegnyi szemetet termel. Ebben a befőttesüvegben pedig főként laminált papírok vannak (pl. koncertjegyek vagy pass-ok), amiket nem tud szelektíven kezelni.


Bea Johnsonnak 5 szabálya van, amit érdemes megjegyezni:

visszautasítás: főként a csomagolóanyagokra gondol

csökkentés, redukálás: csak olyan tárgyakat, élelmiszereket vásárol, amikre valóban szüksége van, és amiket nem tud otthon előállítani

újrahasználás: amit nem tud visszautasítani, vagy csökkenteni, azt használja, amíg csak lehet (ide tartozik a second hand-ben vásárlás, a ruhák javítása vagy épp megóvása is)

újrahasznosítás: amit nem tud sem visszautasítani, sem csökkenteni, sem újrahasználni, azt szelektíven gyűjti újrahasznosításra (de ezt minimalizálja)

komposztálás: a maradékot komposztálja


A család 2008-ban, a pazarlás kontinensén kezdte el élni a hulladékmentes életet. Azóta Bea Johnson körbejárta az egész világot, több százezren követik a közösségi oldalakon, és Budapesten is többször előadott. A következő állomása az Eco Punk Fesztiválon lesz itthon, augusztus 17-én. Ott látni lehet majd, hogy Bea egy csinos, jólöltözött hús-vér ember. Szóval igencsak úgy fest, hogy lehet élni nulla hulladékkal is...Az interjút még 2018-ban forgattam Bea Johnsonnal, amikor a Zero Waste otthon c. könyve bemutatója miatt Budapesten járt. Az anyag a Magellán c. műsor jóvoltából kerülhet a csatornámra. Csak semmi pazarlás, 100 %-ban újrafelhasznált képkocák!:)
59 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page