top of page
Keresés
  • Szerző képekorn.anita

BELÜL VAN AZ IGAZI ÜZENET - Pápai Lilla, a WYHOYS tervezője


„Az olajszennyezés rengeteg állatot érint. Ezt borzasztóan a szívemen viselem. Ha ezeket a katasztrófákat mi, emberek okozzuk, és a környezet, az állatok szenvedik el, akkor az a minimum, hogy megpróbálunk segíteni.”


Ez az egyik legfontosabb gondolat, amivel Pápai Lilla, a WYHOYS (Wear Your Heart On Your Sleeve) márka alapítója, tervezője fogad. Lilla állatvédő, és környezetvédő. A ruháin keresztül is. A Klauzál tér 1-ben találkozunk, ahol a harcos aktivista amazon helyett egy kedves, törékeny lány vár rám. Na meg nemezkabátok és kötött felsők a fogasokon, amelyeket nehéz nem észrevenni.


2019/20 ősz-tél

Ebben a hosszú nemezkabátban azt hiszem nem maradnék észrevétlen a 4-es 6-oson.

Nem lehet elbújni a ruháimban. Aki tőlem visel egy darabot, az az életében is erős személyiség. Van üzenete annak, amit magára vesz. Az AW'17 kollekció a pusztító olajszennyezés környezetre gyakorolt hatásaiból, biológiai folyamataiból és látványvilágából inspirálódott, annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a probléma súlyosságára és meggyőzze az embereket a társadalmi felelősségvállalás alapvető szükségletéről.


Az Eszkuláp Állatvédő Egyesülettel is együttműködtél. Az állatok védelmében nagy harcos vagy. Honnan jön ez nálad?

Azért a nagy harcos erős szó, ez azokat az állatvédőket illeti, akik nap, mint nap mentenek. Nagy példaképem például Németh Réka, aki az Eszkuláp Állatvédő Egyesület alapítója. Na ő egy igazi harcos! Az Eszkuláp nem egy fajtamentő Egyesület, hanem a kisebb örökbefogadási esélyekkel rendelkező kutyákat menti, olyanokat akiknek esetleg viselkedési problémájuk van, nem egészségesek, esetleg orvosi kezelésekre szorulnak vagy csak éppen feketék, ami köztudatton nem olyan ’’népszerű’’. Sokféleképpen lehet az ő munkájukat segíteni, például a kutyusok fuvarozásában, az örökbefogadó eseményeken, de lehet a menedékházakba kutyasétáltatásra is jelentkezni. Ezek az állatok bár maximális ellátásban részesülnek, de a szeretgetésből nem tud elég lenni. Nagyon hálásak, minden egyes pusziért, ölelésért, sétáért vagy éppen egy kis juti falatért.


Az olajszennyezést témája is gondolom az állatvédelemmel függ össze nálad.

Ez a téma nagyon foglalkoztatott, sokat kutattam is utána. Az olajszennyezés rengeteg állatot érint és felbecsülhetetlen károkat okoz a vizek ökoszisztémájában. Az állat és környezetvédelem a maganéletem egyik fő motivációja, és a munkámé is.


A munkádban a tudatosság az egyik fő szempont. Nyilván az is ezzel függ össze, hogy csupán évi egy kollekciót dobsz piacra.

Igen. Mivel mindig különböző társadalmi, környezeti problémából inspirálódok, ezért fontosnak tartom azt is, hogy ezek valóban hangot kapjanak és ne fél évente cserélgessem őket. Emellett az is a célom, hogy ellene menjek annak a nyomásnak, amit a divat iszonyatos tempója kelt. Így az egy év alatt ugyan kerülnek piacra újabb darabok, de ezek mind az adott inspirációhoz tartoznak, és sok esetben akár csak egy meglévő ruhadarab új színvariációjaként jelennek meg.


Zero waste tervezés és kivitelezés - kötött darabok

Milyen módon építed még be a tudatosságot a ruháidba?

Az egyik legfontosabb, hogy a ruhák jó minőségűek legyenek és sokáig lehessen őket hordani. De, ha valaki elkezd a fenntarthatósággal foglalkozni, akkor sokat változik a véleménye róla. Amikor elkezdtem a tervezést, akkor csak az organikus anyaghasználatot tartottam fontosnak. Aztán sokat kutattam, hogy mi az a certifikáció, amely egybeillik a fenntarthatóság fogalmával. Így az általam használt alapnyagok mind GOTS által vannak certifikálva, amely a teljes ellátás láncban vizsgálja a környeztre gyakorolt hatásokat. Emellett nagyon fontos, hogy csökkentsük a hulladékot. Már az alapanyag gyártása során is. Vagy a szabásminta szerkesztésnél. Én minden hulladékot újrahasznosítok a tervezés és kivitelezés során. Éppen ezért az egyik fő vonalam a technológia szeretete mellett a kötött öltözékvonal. Ez lehetőséget arra, hogy az egyes ruhadarabok különböző alkatrészei már szabásmintára méretezve legyenek lekötve, így elkerülve a szabást és a hulladékot. Természetesen a varratás és a gyártatás is etikus nálam.


Helyre tudjuk tenni a fogalmakat? Mitől organikus egy anyag?

Különböző anyagoknál változhat az organikus certifikáció kritérium rendszere. Ami minden textil alapanyagra igaz, az a vegyszermentes termesztés, kezdve az elvetett magtól - ami természetesen nem lehet genetikailag módosított - egészen a növények bearatásáig. Mivel ezeken a földeken iszonyatos melegnek és fizikai munkának vannak kitéve a földművelők, ezért ellenőrzik azt is, hogy megfelelő körülmények között dolgoznak-e, illetve a munkájukért korrekt fizetést kapjanak. A textil kikészítése során használt számos vegyszer az organikus alapanyagok esetében tiltólistán szerepel, így például nem tartalmaznak sem nehézfémeket, sem kloridot.


Nyilván ezek az eljárások költségesebbek is. Ahogy az etikus és kisszériás gyártás is. Lehetséges ennyi minden mellett odafigyelni az árra? Lehet a fenntarthatóság megfizethető?

Az alapanyag iszonyatosan drága, az én márkám nem is szeretne, nem is tudna versenyezni egy fast fashion márkával.De van egy basic vonalam, ami egy egyszerűbb, és olcsóbb irány. Ezek nem egyedileg kötött alapanyagból, hanem méterben vásárolt biopamutból készült darabok. Amit itt látsz, azok közül a nemezkabát a legdrágább. Nekem fontos, hogy minél több emberhez eljussanak a ruháim, minél szélesebb réteget szólítsak meg, így igyekszem a profitot aszerint minimalizáni, hogy a márka fejlődőképes legyen, de emellett megfizethető is.


Kiket szeretnél leginkább megszólítani a ruháiddal, az üzeneteiddel?

Az üzenet ahhoz szól, aki viseli. Épp ezért rejtett hímzéseket is használok. Nem kifelé kommunikálnak a ruháim, hanem belül van az igazi üzenet. Aki viseli, az tudja, hogy miért vásárolt WYHOYS-t. A stílusom egyébként fiatalos, szóval az egyetemista korosztálytól 35-ig igyekszem mindenkit megszólítani. Külföldön ez a korosztály már megteheti, hogy vásároljon a ruháimból. A fő célpiacom egyébként Skandinávia és Ázsia. Ázsiában annyira koncentrálódik a sok „rossz” és környezetszennyezés, hogy egyre inkább igényük van a fenntarthatóságra az öltözködésükben is. És van egy olyan réteg, aki ezt meg is engedheti magának. A stílusom is oda illik leginkább.


Az üzenet ahhoz szól, aki viseli.

A skandináv vonal gondolom nem véletlen, hisz a MOME után Dániában tanultál.

Igen, Dánia sokat alakított a gondolkodásomon. Ott a fenntarthatóság sokkal erősebben jelen van, mind az oktatásban, mind a hétköznapi életben. Az iskolában például a tudatosság jegyében lekorlátozták a kreativitásom. Nehéz volt, de pont ez volt a kihívás benne. Attól még, hogy nem használhatsz bármilyen anyagot, a designt nem engedheted el. A szintetikus alapanyagokkal, például a polyesterrel sokkal egyszerűbb dolgozni, mivel az anyag tulajdonságainál fogva sokkal több technológiai bravúr oldható meg, gondolok itt különböző extrém kötésmintákra. Ha fenntartható textilekről, alapanyagokról beszélünk, akkor már kisebb a mozgástér.


Túl tud lépni egy tervező azon, hogy nem lehet elég kreatív?

Nem probléma, hogy nem tudom kihasználni teljesen a kreativitásom, mert már nem is szeretném mindenáron kiélni. Sokkal fontosabb számomra az, hogy olyan termékeket hozzak létre, amelyek egyensúlyban vannak a környezetünkel.


Oké, hogy Skandinávia mér elég érett ahhoz, hogy foglalkozzon a fenntarthatósággal. De az is tény, hogy ott a villanyszámla befizetése általában senkinek nem jelent gondot. Hogy látod, itthon egyébként csak anyagi korlátai vannak annak, hogy magyar tervezőktől, sőt mi több, tudatosságra építő magyar tervezőktől vásároljanak?

Az elmúlt évekhez képest nagyon sokat változott mind a nemzetközi, mind a hazai piac. Míg három évvel ezelőtt sokat találkoztam azzal a kérdéssel, hogy mi a különbség a pamut és az organikus pamut között, úgy mostanra ez a fogalom egyre tisztábbá kezd válni a vásárlók számára. Még így is sok a fogalomzavar, de jó úton haladunk.

Természetesen ezek az árak magasak a fast fashion üzletek termékeihez képest, viszont mindenkinek, aki ilyen kategóriájú ruhadarabokat vásárol, érdemes lenne utánaszámolnia, hogy pontosan mennyit is költ el rájuk. Mert hiába olcsó valami, ha folyton tönkremegy és újat kell venni.


A környezettudatosság egyébként gyerekkorod óta benned van?

Azért Dánia vastagon benne van – a skandináv design és az ő felfogásuk erős példa. Ott az élet minden területén elérhető minden, ami bio, nem úgy, mint itthon. A magánéletemben szépen lassan kezdett fontossá válni a környezettudatosság. Soha nem erőltettem a változásokat, hanem hagytam, hogy természetesen alakuljanak át a szokásaim. Így indult a vegetáriánusággal, a szelektív hulladékgyűjtéssel, majd amikor ezek természetessé váltak, elkezdtem odafigyelni sok minden másra, például igyekszem a lehető legkevesebb csomagolt élelmiszert megvásárolni.


A tudatosság mentén gondolom vannak régi darabjaid is a gardróbodban. Neked mit jelent az, ha egy ruhának története van? Fontosnak tartod?

Amikor gyerek voltam, nagyjából 10 ruhám volt, így aztán minden egyes darabhoz sok emlékem fűződik. Az egyik legrégebbi ruhám, ami megvan, az egy irhamellény, amit anyukám varrt, amikor 11 éves voltam. Ezt még mindig hordom. A saját ruháim mellett pedig még kedvesebb a szüleim ruháira gondolni, a sok közös emlékre, a melegségre.

A szinte „egyszerhasználatos”, olcsó, rossz minőségű ruháknak esélyük sincs kapcsolatot teremteni a viselőikkel, hisz ahhoz sok-sok emlék kell, ahhoz pedig idő. Sok. Ez elég szomorú, hisz így egy kis szakadás miatt is már a kukában végezhetik ezek a darabok, míg egy imádott irhamellényt például az utolsó pillanatáig foltozgatunk és még utána is bent pihen a szekrényben. Emlékként.240 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page