top of page
Keresés
  • Szerző képekorn.anita

DESIGNER MASZKOK ÉS STORYK

Frissítve: 2020. márc. 28.


Kényes téma a jelenlegi helyzetben, hogy egy tervező árulja, ajándékba adja, vagy önkéntesen varrja más szervezeteknek a maszkjait. Mindez az utóbbi napokban rengeteg indulatot szült... Ebben az átfogó cikkben a személyes gondolataimon kívül több magyar tervező véleményét is olvashatjátok: Tomcsányi, ABODI, NUBU, Nanushka, Müskinn és még sokan mások mesélnek a maszk mögül...

Tomcsanyi maszk a 20/20-as kollekció egyik meghatározó printjével.

„Ártó szándéktól mentes élet.” Ez a mondat Steiner Kristóftól került a szótáramba, és rengeteg helyzetben eszembe jut, legutóbb ma reggel...

Amikor a kávém kortyolgatva tudatosan el akartam kerülni minden rossz hírt a koronavírus járvánnyal kapcsolatban. Így az operatív törzs sajtótájékoztatója helyett a social médiát választottam. És tekintve, hogy az én értelmezésemben süt majd még a nap - úgy igazán - ezen a bolygón, akkor pedig az is fontos lesz, hogy a kedvenc kisvállalkozóink újra kinyitnak-e, szóval ebben a hangulatban lapozgattam a magyar tervezők oldalait. És képes voltam még azt is elképzelni, hogy abban a csíkos, hatalmas aranygombos szoknyában flangálok majd a Balaton-parton mondjuk júliusban...

Nos, túl sokáig nem álmodozhattam erről a képről, mert a csíkos szoknyás víziómért felelős magyar tervezőnél épp kommentháború dúlt. Az „ártó szándéktól mentes élet” pedig ebben a csatában nyomokban sem volt jelen.

A sokakat véleményre, de főként inkább gyűlölködésre sarkalló poszt a szájmaszkokról szólt. Hogyan is vetemedhet egy designer arra, hogy divatos maszkokat varr, és azokat pénzért árusítja az oldalán? Azt hiszem az „árvák könnyéből szőtt kelméből van, azért ilyen drága” mondat után tettem le a kávésbögrém, és írtam Tomcsányi Dórinak, hogy válaszoljon pár kérdésemre. És még jó pár tervezőnek, akiknek a gondolatait most igyekszem összefoglalni.

Leszögezem, bizonyos tekintetben értem az indulatokat. Vagyis inkább a hirtelen érzelmeket. Hisz mindez egy olyan helyzetben történik, amikor az egészségügyi dolgozók, a patikusok, postások, futárok, vagy a sarki közért pultosai erejükön felül küzdenek nap mint nap egy olyan sötét alagútban, amelynek a végét senki sem látja még.

Amikor a szüleinkért, a nagyszüleinkért vagy épp a saját életünkért aggódunk, amikor az egzisztenciális biztonság már csak keveseknek adatik meg, szóval akkor elfogadom, hogy vannak, akik hirtelen ítélkeznek. De a gyűlölködéssel soha, semmilyen helyzetben és formában nem tudok egyetérteni.

Ahogy az emberek, a ruhák és a tárgyak kapcsán fontosak számomra a történetek, úgy most ebben a témában is szeretném, ha többen látnák a storyt.

Szóval kezdem Tomcsányi Dóri történetével, aki egyébként jó darabig ingyen adta a selyemből és viszkózból varrt maszkokat a vásárlóinak, és bárkinek, aki az üzletükbe betévedt. Most is grátisz maszkot kapnak azok, akik más terméket is vesznek tőle, viszont érthető okokból jelenleg kevesen költenek a nyári kollekcióra.

Amióta a ZÁRVA tábla lóg a bolt ajtaján, annyi érdeklődés érkezett a gyönyörű printekkel készült maszkokra, hogy az online shopba is bekerültek. Futárköltséggel együtt 10.990 Ft egy 3 darabos szett (ami maszkonként 3000 Ft-ot jelent), de a tervező hangsúlyozza, hogy nem a nyerészkedés a cél.

„Nincs profitunk rajta. Nem számoljuk bele az anyagköltségeinket, csak a kellékeket. A kalapgumi árát például háromszorosára emelték a napokban. 2000 Ft a futárköltség, és nálunk a varrónők is normális fizetést kapnak. Ezen felül ott van az áfa, az adók, a járulékok, a bérleti díj, és minden olyan állandó költség, amit akkor is ki kell fizetnünk, amikor a jelenlegi helyzet miatt zárva kell tartanunk. Ha nem szeretnénk, hogy megszűnjön a márka, és nem szeretnénk a dolgozóinkat az utcára tenni, akkor alkalmazkodnunk kell a jelenlegi helyzethez.

A bevételünkből (ami nem nyereséget jelent!) pedig támogatunk olyan szervezetet, akik az orvosoknak varrnak. Ennek köszönhetően már 250 db maszkkal tudtunk hozzájárulni az egészségügyi dolgozók biztonságához. Az édesanyám tüdőgyógyász, így pontosan tudom, mekkora szükség van most minden segítségre.

A mi maszkjainkat nem kötelező megvásárolni, azért kezdtük el nem csak ajándékozni, hanem árulni is ezeket, hogy a törzsvásárlóinknak lehetőséget adjunk a donációra.

A döntésem iszonyú egyszerű volt: vagy csődbe megyek és alkalmazottakat küldök el vészhelyzet idején, vagy kiszolgálok egy valós igényt, és támogatom azokat, akik tudnak professzionális maszkokat készíteni. Mindemellett nagyon becsüljük azokat, akik mindenféle segítség nélkül, önkéntes alapon tudnak maszkokat varrni.”

A szervezet, akiket Tomcsányi Dóriék is támogatnak az Adománytaxi. Egy megbízható, transzparens alapítvány, akik a Hannabi márka tulajdonosa, Rácz Anikó ötlete alapján, és vele együttműködésben elindították a Maszkot A Frontra! kezdeményezést. A kampány keretében azon dolgoznak, hogy minél több szociális munkás, ápoló vagy postás kaphasson jó minőségű, mosható védőmaszkot. A finanszírozáshoz pénzadományokat, elkészítésükhöz szabad kapacitású varrodákat, kiszállításukhoz pedig önkéntes sofőröket keresnek. Az eldobható maszk kétrétegű textilből készül, amelyek közé papírt, zsebkendőt vagy kéztörlőt kell tenni. Az alapítvány szabásmintát és anyagot is ad a készítéshez.

Jelenleg 5000 maszkot sikerült már eljuttatniuk az ellátórendszernek, és több varroda, illetve műhely szállt be a gyártásba (Boom Tex, Ruhavarázs Szabóság, Mr Sale). Részben önkéntes, részben az adományokból finanszírozott alapon.

A PINPONILO csapat asszisztense, Domi az otthonában önkéntesen varrja a maszkokat.

A PINKPONILO kreatív műhely az egyik ilyen önkéntes segítség. Az alapítók (Kudron Anna, Szabó Viktória és Burány Vera) számára egyértelmű volt, hogy csatlakoznak az Adománytaxi kezdeményezéséhez. Főleg, hogy az alapítvány egyébként is a partnerük.

„Nagyon jó, hogy ebben a helyzetben felvállalták a logisztikát, összefogva az organikusan, egymástól függetlenül beinduló megmozdulásokat, felajánlásokat. Mi a varrásban segítünk az Adománytaxinak, általuk sok rászorulónak juthat maszk. Emellett a Bethesda Gyermekkórháznak varrunk önkéntesen.”

A MOME-n végzett lányok békeidőben tervezéssel, a fenntartható ruhatárba beilleszthető darabok készítésével és workshopokkal foglalkoznak a közösségi varrodájukban. Az eseményeik helye most egy ideig az internet marad.

„A jelenlegi helyzetben online tartalmak kidolgozásán munkálkodunk, hiszen ahogy eddig is, szeretnénk a varrástanulásban segíteni. Első lépésként weboldalunkon elérhető maszkkészítő útmutatót tettünk közzé, a Póni alapelveinek megfelelően az upcycling jegyében. Ha bárkinek szüksége van rá, szívesen varrunk kérésre is, a műhelyünkben található pamut és biopamut alapanyagainkból.”

A Müskinn márka az újrahasznosítás egyik nagymestere itthon. Vannak táskáik, amelyeket például cabriók kiszuperált vászontetejéből készítettek, de összegyűjtött műanyagzacskókból is képesek pénztárcát varázsolni fesztiválok workshopjain. Most ők is home office-ban vannak és varrnak.

Müskinn "home office"-ban.

„Az Adománytaxival, illetve ezen belül Horn Tamás alapítóval 1 éve kerültünk kapcsolatba, amikor részt vettünk a karácsonyi ajándékgyűjtő akciójukban. Azóta tervezünk közös projektet. Így nem volt kérdés, hogy csatlakozunk a Maszkot a frontra! kezdeményezéshez. Legalább ennyivel tudunk segíteni.”

A Müskinn tervezői (Sziládi Noémi, Tóth Eszter, Rakovszky Zsófia) azt mondják, ők letették a voksukat az önkéntes varrás mellett, így nem szeretnének saját maszkos projektbe fogni.

„A fölös energiáinkkal nekik segítünk. Most például egy oktató videót készítünk, amiben lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készül egy maszk, így próbálunk minél több embert rábírni a varrásra, akár természetesen magáncélra is.”

A lányok egyébként másfél hete bezárták a stúdiójukat, és otthonról dolgoznak, többek között azon is, hogy a megváltozott helyzethez a márkájukkal együtt is alkalmazkodjanak, és kitalálják a Müskinn új irányát.


Ahogy a PINKPONILO, úgy a Müskinn is saját magát tartja el, alkalmazottakról nem kell gondoskodniuk. Persze ebben a helyzetben az egyéni boldogulás és a márka túlélése sem egyszerű.

Más táska-profilú kisvállalkozások, mint a Delkabag vagy a Suziartbag is beszálltak a maszkok készítésbe. Számukra a fennmaradás az egyik fő cél. Előbbi 2990 Ft-ért kínálja a felnőtt, és 2490 Ft-ért a gyerek maszkokat (postaköltséggel együtt). Utóbbi 1800 Ft-ért, postaköltség nélkül. Mindkét márkára igaz, hogy aki mást is vásárol tőlük, az ingyen kapja a maszkot.


A Delkabag maszkja dupla réteg pamutvászonból készül, egy közbenső polipropilén filterrel.

A Delkabag tervezője, Kiss-Egedi Adél férjével, Kiss Pállal együtt dolgozik a márka fennmaradásán. Amihez a maszkok varrása jelenti a kulcsot.

„Természetesen a lehetőségeinkhez mérten támogatunk minden olyan egészségügyi dolgozót, aki megkeres minket a Delkán vagy a személyes profilunkon keresztül. Őszintén szólva nem gondoltam, hogy a terhességem utolsó hónapjában a kocsiban ülve fogok több száz doboz között utazni, illetve kalapgumikat és ékszerdrótokat vágni. De ez most a márka túlélését jelenti.”


A Suziartbag márka tervezőjének lánya, Kata egy saját maszkban.

A Suziartbag is családi összefogással varr. A tervező, Kalmár Zsuzsi lánya, Kata a home-school mellett segít Anyukájának.

„A maszkok minden esetben otthon készülnek. Nem csak a lányom segít, hanem ezzel munkát tudok adni a nekem dolgozó varrónőnek is. Őt én tartom el, elsősorban érte érzem felelősnek magam. A járulékok pedig elég magasak, tehát valahogy át kell vészelni ezt az időszakot. A maszkokat igyekeztem úgy beárazni, hogy mindenkinek megfelelő legyen. Munka pedig rengeteg van velük, sok pici darabból kell kiszabnom minden egyes maszkot, aztán ott a logisztika, a csomagolás, postázás is.

Egy felnőtt és 3 iskolás gyerekem van, így a napi tanulás mellett hajnalban és este dolgozom. Természetesen készítek adományba is maszkokat, gyógyszertáraknak, ápolónőknek. De ezzel nem szeretnék kérkedni a közösségi oldalamon, ez természetes. Teszem a dolgom, ahogy rengetegen.”

A legtöbb támadás a designer szájmaszkok kapcsán persze az ismertebb, nagy hazai márkákat éri. A NUBU is több negatív kommentet kapott az online shopjukban 4490 Ft-ért kínált pamut és poliészter maszkokért.


„Az elmúlt napokban nemcsak minket, de más márkákat, akik maszkok gyártásába kezdtek támadások értek a social media felületeken. Emiatt is biztosítani szeretnénk mindenkit nyilvánosan arról is, hogy a NUBU Designer Arcmaszk forgalmazása mögött semmilyen nyerészkedési célzat nincsen. Aki ismeri a márkánk tudja, hogy egy kis manufaktúrában dolgozó magyar designer cég vagyunk, akiket nyilván ez a rendkívüli helyzet nemcsak egészségügyileg de gazdaságilag is érint. Mivel felelősnek érezzük magunkat a dolgozókért, ezért a márka minden területen arra törekszik, hogy megfelelő megélhetési feltételeket tudjon teremteni a dolgozóinknak ebben a rendkívüli helyzetben is.”

Garam Judit és Kovács Adél márkája nyerte a 2020-as olimpiai formaruhák pályázatát. Amióta a világjátékok 2021-re csúsztak, a márka még nehezebb helyzetbe került.

Amögött, hogy a márka maszkok gyártásába kezdett, mégis egy személyes történet áll. Judité. „Aki közelről ismer az tudja, hogy asztmás betegségben szenvedek és szinte minden évben komoly tüdőgyulladással küzdök a téli hónapokban. Emiatt szinte minden télen maszkban járok. Viszont a koronavírus járvány idején teljeséggel esélytelenné vált a maszkok beszerzése nemcsak a dolgozóknak, de családi szinten is. Ez is arra ösztönözött bennünket a márkánál, hogy felelősséget érezve nemcsak saját családjaink, de a dolgozók iránt is maszkok gyártásába kezdjünk.”

A márka azt is leszögezte, hogy jelenleg is dolgoznak azon, hogy a NUBU különböző jótékony projekteken keresztül tudjon támogatni kórházakat, alapítványokat, önkormányzatokat és rászoruló szervezeteket maszkok készítésével vagy akár a maszkokból származó bevételeiből. Ezeknek a sikere és háttere természetesen publikálva lesz a social media felületeinken is.

A társadalmi felelősségvállalásban a biztosabb anyagi háttérrel rendelkező, nagy márkák könnyebben tudnak részt venni. Persze ettől még nem lenne kötelező számukra, így mindenképp figyelemreméltó az ABODI és a Nanushka akciója is.

Abodi Dóra pár napja posztolta a márka közösségi oldalán, hogy speciális anyagot rendeltek Dél-Koreából, amelyből filterrel ellátott, mosható, biopamut maszkokat készítenek majd. Az elkészült darabokat kizárólag megelőzés céljából lehet használni, és teljes egészében felajánlják olyan szervezeteknek, akik nem közvetlenül a vírusvédelemben dolgoznak, mégis veszélyeztetettek: idősek otthona, hospice ház, hajléktalanokkal dolgozók, gyógyszertári alkalmazottak.

„Az ABODI etikus brandként definiálja magát az alapítástól kezdve, amely a környezetvédelem mellett a társadalmi felelősségvállalást is kiemelten fontosnak tartja és aki követ minket, az tudja, hogy bizonyos ügyeket tudatosan támogatunk.

Saját forrásainkból vettük meg az anyagokat, és szállíttatjuk Magyarországra, és a maszkokat a saját munkaerőnk fogja levarrni. Nagyon sok megkeresést kaptunk, és egyelőre az a legnagyobb kihívás, hogy kiválasszuk, kinek küldjük el az elkészült darabokat. Természetesen ehhez a kezdeményezéshez más is csatlakozhat. Sok munkaruházatot és védőfelszerelést gyártó cég van, ők ezekhez az anyagokhoz hozzáférnek vagy épp gyártják őket, így hátha más is tesz hasonló felajánlást.”

Az ABODI Team szerint részben jogosak a magyar tervezőket ért kritikák a témában. Főleg, akik reklámcélokra használják fel a maszkok készítését.

„Mi tudatosan nem küldtünk ki sajtóközleményt, kizárólag saját social media felületünkön posztoltunk azzal a szándékkal, hogy az oldalaink követői maguk javasoljanak nekünk szervezeteket, hogy kit keressünk meg, hiszen pont az a lényeg, hogy egymást tanítsuk, informáljuk és bevonjuk az embereket.

Mi a megkeresésekből nagyon sokat tanultunk, hiszen olyan történetekre vagy aspektusokra nyitott ablakot, amit nem ismertünk, és reméljük, hogy aki olvasta a posztunkat, elgondolkodott azon, hogy miképp segíthetne.”

A Nanushka egyik maszkja, amihez maradék textilt használtak fel.

A Nanushka friss sajtóközleménye szerint a márka közreműködésével a következő hetekben 12 ezer maszk érkezik Kínából, amit az egészségügyi dolgozóknak ajánlanak fel.

„Elköteleződtünk, hogy megvédjük a Nanushka közösséget. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy részt tudunk venni a COVID-19 elleni harcban azzal, hogy segítünk azoknak, akik minden erejükkel mások védelmén dolgoznak.”

Sándor Szandra és Baldaszti Péter alapító-tulajdonosok azt is leírták, hogy a műhelyeikben átálltak nagy mennyiségű nem orvosi maszkok készítésére is. Maradék textilekből hetente 2 ezer darabot varrnak, amit ingyen adnak a vásárlóiknak, és olyan szervezeteknek, akik kapcsolatban állnak arra rászorulókkal. Ezek mosható darabok, amelyekbe filter helyezhető.

De a maszkok készítésében már nem csak divatmárkák, hanem felelős és most a járvány miatt zárva tartó kulturális intézmények is részt vesznek: az Operaház, a Győri Nemzeti Színház és a Katona József Színház is. Utóbbi a közösségi oldalára ezt posztolta: „A varroda, a kárpitos műhely és az öltöztetőtár közreműködésével eddig 100 maszkot készítettünk, amit már át is adtunk az egyik nagy áruházlánc logisztikai központjának.”

Fontos tudni, hogy a designerek és műhelyek alapesetben olyan maszkokat készítenek, amelyek megelőzésre, és mások védelmére alkalmasak. Ezek nem orvosi eszközök, de ahogy azt például az Indexnek nyilatkozó dr. Fekete Ferenc is elmondta, néha a legrosszabb maszk is jobban véd, mint a legjobb maszk. Egyszerűen azért, mert hordják.

Ha maszkot viselünk, eleve óvatosabbak vagyunk, jobban odafigyelünk másokra, és csökken a fertőzés veszélye is.

Viszont fontos, hogy csak alapos kézmosás után szabad felvenni ezeket, és figyeljünk oda, hogy teljesen elfedje a szánkat és az orrunkat. És persze fertőtlenítsük az újrahasználható változatokat enyhén klóros vízzel és forró vasalóval.

Az orvos szerint az egyik probléma az, hogy sokan szégyellik hordani a maszkot.

Nos, a designer változatokat biztosan senki nem felejti otthon, főleg, ha a kedvenc tervezője készítette... Szóval szerintem már csak ezért is van értelme ezeknek daraboknak...

Ennyit tehát a történetekről. Minden márkának, alapítványnak, közösségnek vagy épp magánszemélynek megvan a saját, személyes storyja. De egyvalamiben biztosan hasonlítanak: „ártó szándéktól mentesek”.

Ha valaki nem ért egyet velük, lapozzon tovább, vagy mindenféle óvintézkedéssel együtt sétáljon be maszkot vásárolni a patikába, esetleg üljön le a varrógépéhez, vagy ha megteheti, küldjön az Anyukájának egy szabásmintát, és kérje meg, hogy varrjon ő. Addig sem a híreken szorong, és igazán hasznosnak érezheti magát.

Anyukám ma adta oda a postásnak (szigorúan kesztyűben és maszkban!) az én #ruhastory darabom, amibe nem csak az egyik régi ágynemű anyagát varrta bele, de minden szeretetét is, ami most, hogy a járvány miatt hetek óta távol van tőlem, nagyon jól jön majd...

 

felhasznált forrás: https://index.hu/techtud/2020/03/23/koronavirus_magyarorszagon_dr_fekete_ferenc_velemeny_maszk_viseles/


7 007 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page