top of page
Keresés
  • Szerző képekorn.anita

EGY RUHA ÚJ ÉLETE - beszélgetés Lendvai Lilla, stylisttal

Frissítve: 2019. szept. 14.


Képzelj el egy helyet, ahol megpihenhetsz egy kényelmes díványon, ha elfáradtál a ruhák próbálgatásában. Ahol kávéval kínálnak, amikor laposabbak a pillantásaid. Ahol megnyugtatják az idegeid, ha túl kicsi, túl nagy, túl szűk vagy túl sápasztó... Ahol, ha mázlid van, egy stylist is segít abban, mit vásárolj, vagy épp ne vásárolj. Ahol nem rád tukmálni szeretnének mindent, hanem épp a tudatos divat felé terelgetnek. És még a kulacsod is megtöltik az útra, ha elfogyott a vized. Ja, és mindezért nem kell otthagynod Pretty Woman dollárkötegeit. Ez a RUHA, Lendvai Lilla stylist szerelemprojektje. Egy üzlet, ahol másodkézből szerezhetsz akár designer darabokat is.


Designer táskák és szinte új cipők is várják a megmentőjüket a RUHA párkányán.

Itt vagyunk Nagykovácsiban, egy gyönyörűen felújított vidéki házban, ahol az utolsó párna is finom ízléssel lett kiválogatva, és ahol a bútorokon is látszik, hogy megmentett, újrahasznált darabok. Ahogy a ruhák is. Az, hogy nem a fővárosban vagyunk, hanem a nyugalom szigetén, az tudatos volt? Slow life? Slow vásárlás?

Abszolút. Én nagyon hiszek abban, hogy nem kell mindennek Budapesten történni. A fővárosban egy csomó minden állandóan elérhető reggeltől estig. Ha valaki idáig eljön, akkor annak már értéke van. Körülnéz, beszélgetünk, van egy kényelmes fotel, ahova le tud ülni. Itt nincsenek sorok. Olyan körülményeket tudunk biztosítani, amelyben a vásárlás is egy más típusú élmény. Sok visszatérő vendég van, szóval már csak miattuk is nagyon családias a hangulat.


Meg Lola, a kiskutyád miatt is, aki épp itt fekszik a lábam alatt... Stylist vagy, rengeteg tévéműsorban dolgoztál már, sok hírességet felöltöztettél. Ha valaki idejön, akkor nyilván abban is tudsz segíteni, hogy mi áll jól neki.

Persze, de nyilván olyan mélyen nem tudunk itt ebbe belemenni, mint egy személyi styling alkalmával. Viszont azt nem engedjük, hogy valaki össze-vissza vásároljon. Inkább arra törekszünk, hogy a vevők azt vegyék meg, ami a legjobb, amit tényleg hordanak majd. Hisz ide úgy kerülnek a ruhák, hogy a gazdájuk már nem használta őket. Fontos, hogy ez ne folytatódjon tovább. Ezért próbálunk úgy tanácsokat adni, hogy aki megvesz valamit, az ne csak egy hirtelen impulzustól vezérelve tegye, hanem átgondoltan, hosszú távra tervezzen a darabokkal.

Itt a bútorok is felújított darabok, Lola kutya pedig biztosítja a családias hangulatot. fotó: @korn.beatrix

Mi is pontosan a RUHA lényege?

A RUHA egy közösségi gardrób. Van egy nagy halmaz, amit én úgy nevezek, hogy a világ ruhahalmaza, ami bőven elég lenne ahhoz, hogy az egész bolygó jó párszor felöltözzön. Tehát nagyon sok a felesleges darab ebben az egész iparágban, ami a kapitalizmus meg a folyamatos vásárlás miatt van. És ez borzasztóan környezetszennyezővé tette a divatot. Egy csomó mindenkinek van olyan darabja a gardróbban, amit már nem hord, vagy talán soha fel sem vett. Ha elhozza ide, akkor én új gazdát keresek neki. Olyat, akinek pont arra a ruhára van szüksége. És akkor máris nem újonnan vásárolja meg egy boltban, és nem kell legyártani valamit, ami egyébként már létezik.


Ebben a nagy halmazban nyilván helyet kapnak fast fashion ruhák is. Amik nagyban felelősek a divatipar környezetszennyezéséért.

Igen, a fast fashion ruhadarabok mindig egy második vonalat képviselnek, pont azért, mert nem feltétlenül a legmagasabb minőségűek. Ráadásul valóban ezek a legkörnyezetszennyezőbbek, hisz elképesztő mennyisséget gyártanak le belőlük, rengeteg darab pedig a szeméttelepen végzi. Viszont pont ezért szerintem ideálisabb lenne, ha ezeket sem újonnan vennék meg az emberek. Így aztán mi tartunk itt a fogasokon fast fashion darabokat is. Ha pedig valaki másodkézből veszi meg őket, akkor ezzel csökkenti az ökológiai lábnyomukat is.


Ez is fontos, hogy a ruhák nálatok a fogasokon lógnak. Itt szó sincs klasszikus használt ruha üzlet érzésről.

Ezt a vonalat minden erőmmel el akartam kerülni. Itt pont az a lényeg, hogy ha belépsz, akkor szép, kitisztított, kivasalt, sokszor vadonatúj ruhákat látsz a fogason. Ízlésesen elrendezve. Nekünk nagyon fontos, hogy ez egy olyan ruhaüzlet legyen, ahol neked nem jut eszedbe az, hogy te most másodkézből vásárolsz. Hanem az jut eszedbe, hogy egy szuper cool helyen vásárolsz, szuper cool darabokat. Mi nagyon megszűrjük a ruhákat, nem tudunk mindent bevenni, de amit itt megtalálsz, az jó. A klasszikus turkáló kondíciókat maximálisan el akartuk kerülni.

Sajnos még mindig negatív felhangja van a second hand-nek. Pl. volt egy blogger, aki idejött, és a használtruha butikomról írt. Azt rosszul éltem meg, még úgy is, hogy tudom, erre nincs jó szó. A másodkézből talán jobb. Angolul a „pre-loved” elegánsabb. Szóval még keressük a megfelelő terminust.


Itt jár a ruháknak a fogas és a stílusos környezet.

A lényeg a nap végén úgyis az, hogy aki ide bejön, jó érzésekkel menjen haza. Úgy, hogy tett valamit a fenntarthatóbb divatért. A divat egyáltalán fontos szerinted?

2019-ben kizárólag divatozásból megvenni valamit nem OK.Csak azért, hogy legyen egy divatos darabunk. Ráadásul a körforgás miatt rengeteg olyan second hand darab van, ami most is megállja a helyét. A RUHA-ból jól lehet gardróbot építeni. Sok alapdarabunk van, és sok olyan is, ami az alapdarabokhoz hozzáépíthető. Ráadásul nálunk megtalálod a magyar tervezők ruháit is. Ezek nagyon magas számban vannak jelen, aminek én örülök, hiszen ezek is sokszor kihasználatlanul állnak a szekrényekben, pedig megérdemelnék, hogy viseljék őket. Ráadásul sokszor az ismerőseim a tervezők, szóval nagyon szívesen segítek abban, hogy új életet kapjanak ezek a ruhák, és mások boldogan hordják őket tovább.


Bárki, bármikor érdeklődik azután, hogy ez a ruha kitől van? Hogy mi a #ruhastoryja?

Persze, és engem ez is inspirál és energiát ad. Főleg, amikor két teljesen más szegmensből érkező ember között vándorolnak a ruhák. Amikor pl. a stylist barátom Nanushka kabátját megveszi az edzőm. Ők két teljesen más stílusú ember, más külsővel, más mindennapokkal, mégis tovább tud élni az a kabát a másikon. Ez történik akkor is, amikor egy újságíró ismerősöm a Glamour-gálára felveszi azt a ruhát, ami egy anyukától érkezett hozzánk. Ilyenkor a ruha új életet kap, hisz valaki más, másként is viseli. Ezek szuper találkozások, és ezekből jó történetek születnek.


Ha már Glamour-gála... Egyre több Instagram poszton látom megjelölve a RUHA-t. Hírességek oldalán is. Szóval már nem ciki second hand-ből felöltözni egy eseményre?

Sajnos ez még nem egyértelmű, de viselt már énekes a koncertjén ruhát tőlünk. Mindenesetre én próbálom arra felhívni a figyelmet az Instagram oldalamon is, hogy #whatiworesecondhandtoday („mit viseltem ma másodkézből”). Vagyis az legyen a cool, ha minden nap van valami rajtad, ami second hand. Nyilván ezért ne dobjuk ki a régi darabjainkat, amiket megvettünk egy üzletben, de törekedjünk rá, hogy a jövőben először egy second hand-ben próbáljuk meg beszerezni a ruháinkat. Nálunk webshop is van, szóval pont annyi kattintásból lehet tőlünk is rendelni, mint a Mangóból.


Akkor mondjuk ez lehet az első tudatos lépés a fenntarthatóbb öltözködésért. Mit ajánlanál még?

A második lépés, hogy zárjuk ki teljesen az impulzus vásárlásokat. Ha egy-egy fast fashion shopping előfordul, az még nem dráma, de gondoljuk át nagyon. Ne vegyünk valamiből hármat, csak azért, mert olcsó. Elég egy darab is abból a papucsból vagy polóból. Csak a legszükségesebbet vegyük meg, és azt addig hordjuk, ameddig lehet. Legalább harmincszor, negyvenszer, ötvenszer legyen viselve. Úgy válasszunk anyagot és szabást, hogy az időtálló legyen.

Én nagyon ritkán veszek új darabot. Még külföldön is megkeresem a second hand-eket. Ez egy jó megoldás, így nem kerül új darab a rendszerbe. És mindezt úgy mondom, hogy stylistként a ruha a szenvedélyem, imádom a Fashion Week-et, számomra a divat egy művészeti forma is. És ha egy megrendelő fast fahion ruhát akar, akkor azt teljesítenem kell. De azért formálni tudom a szemléletet. Pont azért is vágtam bele a RUHA-ba, mert annyi vásárlást gerjesztünk stylistként a magazinokkal, hogy valamit szerintem ebből vissza kell adni. A környezetünknek.


 

A vintage ruhákról és a second hand-ről olvashatsz még tovább tőlem a www.liluland.hu-n!

https://liluland.hu/stilus/legyel-cool-es-oltozz-masodkezbol-avagy-eljen-secondhandseptember


1 006 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page