top of page
Keresés
  • Szerző képekorn.anita

EHETŐ VÍZPÁRNA - A FUTÓVERSENYEN

Életem első félmaratonján 39 fokos hőség volt. A perzselő aszfalton semmi mást nem akartam, csak vizet inni. Meg mielőbb célba érni.

Ebben a cipőben futottam le életem első félmaratonját. Sajnos nem műanyagmentesen. És bár azóta már elhasználtam pár új futócipőt, ez megmaradt, és néha a Balatonon szaladok benne egy kört. fotó: Benyó Zoltán

Ez 2012-ben volt. Akkor még nem jött ki a hír, hogy 2021-től az EU betiltja az egyszer használatos műanyag termékeket, akkor még nagyjából szó sem esett az óceánokat elárasztó szemétről, a hulladékba gabalyodott teknősökről, a cetek gyomrában talált bevásárlószatyrokról, és úgy egyáltalán arról, mit okozunk a bolygónknak a PET-palackokkal, meg zacskókkal, meg szívószálakkal, meg fültisztító pálcikákkal... Meg az egyszer használatos műanyag poharakkal. Szóval nem állítom, hogy akkor a környezetszennyezés lett volna az elsődleges problémám a frissítőpontoknál. De zavart. Az utcán heverő, szétszórt poharak látványa, a recsegés, ahogy a futócipők kettéhasították a fehér, puha műanyagokat, ahogy mindenki a földre hajította, miután kortyolt belőlük egy kicsit. Nem egy szelektív szemetesbe, nem egy gyűjtőzsákba, hanem a földre. Aztán átléptek rajtuk. Vagy átugrottak. Én is.

2019-ben még mindig vannak utcán heverő műanyag poharak a budapesti futóversenyeken, de legalább már van arra példa, hogy papírpoharat használnak, mint legutóbb, a Nemzeti Futóversenyen. Vagy legalább arra ösztönzik a futókat, hogy egy-egy tizedmásodperc kárára dobják inkább a szelektív gyűjtőzsákokba a poharakat, ne pedig az aszfaltra. Ez valakinek sikerül, valakinek kevésbé...

Nos, a London Maraton szervezőinek ennél sokkal több sikerült. Kezdték azzal, hogy tavaly 90 ezer komposztálható poharat is elhelyeztek az útvonalon, hogy ezzel is csökkentsék a műanyagpalackok számát. Idén pedig az egyik frissítő ponton ehető víz- és izotóniás ital párnácskákkal kínálták a versenyzőket.
A Skipping Rocks Lab fejlesztése abszolút vegán, és természetesen egy PET morzsát sem kell elrágcsálni ahhoz, hogy eljussunk a vízig... A folyadék ugyanis egy Notpla nevű anyagba van csomagolva, ami algából és természetes módon felszívódó növényi anyagokból áll. A párnácskák golflabda méretűek, szóval egyben be lehet venni, a „héj” pedig elolvad a szájban.

A fejlesztés neve Ooho!, az Insta oldalukon és a honlapjukon egy csomó érdekességet megosztanak. Például azt, hogy dolgoznak a műanyagszatyrok alternatíváján, vagy hogy ketchupöt és koktélokat is lehet a párnácskákba tölteni, amik természetesen komposztálhatók. Így aztán, ha a maraton alatt valaki mégis az útra hajítaná azokat, akkor is 4-6 héten belül teljesen lebomlanak. Hajrá Ooho!


 

További információkat, videókat és érdekességeket itt találtok (na meg a cikk egyik forrása is ez volt):


www.notpla.com

76 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page