top of page
Keresés
  • Szerző képekorn.anita

AZ ÉN RUHASTORYM

Frissítve: 2019. júl. 9.

Nem hiszek a szélsőségekben, nem fogom kidobni a kedvenc bőrdzsekim, mert nem vegán, és megwoodozhat bárki, de most is egy H&M szoknya van rajtam, amit 5 éve hordok. Azóta is rendszeresen rákérdeznek, hol vettem. Imádom a színeket, a mintákat, a textileket, a puha anyagokat, a hatalmas fülbevalókat, mégis feleannyit vásárolok, mint régen. És igyekszem a hazai/helyi tervezőket támogatni, bárhol is járok a világban.


A rózsaszín passzék, meg az öv, meg egy sárgabarack a nővéremék fájáról. fotó: @korn.beatrix

Szeretem, ha van története annak, amit viselek. Ha nincs, akkor én adok neki. És szeretek emlékezni a történetekre pár év múlva is, amikor leemelem a fogasról a darabokat. És hiszem, hogy a ruha, mint a második bőrünk képes a jelentésekkel, az üzenetekkel a fenntarthatóság irányába haladni. 


Az egyik nagyim nyugdíjas koráig varrónő volt, ahogy az unokanővérem is annak tanult. Szóval a kréta suhanása az anyagon, a cikkcakk olló, a gyűszűk és a tűpárnák mind-mind ismerős és kedves emlékek a gyerekkoromból. A tesómmal rengeteg egyedi és ránk szabott ruhánk volt. Ha különleges alkalomra, farsangra, vagy iskolai ünnepségre kellett felöltözni, akkor mi megtervezhettük, mit szeretnénk felvenni, mert volt, aki megvalósította. A Burda magazinok szabásmintái – vagy, ahogy én láttam, „térképei” - játékok voltak, és én szerettem divattervezőset játszani. 


13 évesen az unokanővéremmel megálmodtam egy királykék ruhát fehér passzéval és gombokkal, amit ő el is készített. Én pedig fürdőztem abban, hogy csak nekem van ilyen, hogy én terveztem, és ez sosem jön majd szembe az utcán. Nagyjából 20 évvel később Tomcsányi Dóri 2018-as tavaszi/nyári kollekciójában megláttam egy sötétkék overallt, púder passzéval. És ahogy egy illat vagy egy íz emlékeket ébreszt, úgy ez a ruha is ismerős volt. „Reinkarnálódott”, és azonnal lett egy története, ami összeköt minket még jó pár évig. Meg az overallt is az öv a derekamon. Aztán ezt a darabot magammal vittem egy szuperboldog hétvégére Bécsbe, amitől újabb történetet kapott. Nem tervezem, hogy valaha is megválnék tőle.Emlékek a gyerekkorból. Ahogy egy illat vagy íz, úgy egy ruha is felidézheti a múltat. fotó: @korn.beatrix

Az oldalamon és a Ruhastory YouTube csatornáján időről-időre láthatjátok majd ismert emberek ruhastoryját. Ezekben a videókban a hírességek gardróbjából előkerülnek olyan ikonikus darabok, amelyeknek történetük van. Így aztán jobban megismerhetjük a gazdájukat is, olyan storykat tudhatunk meg róluk, amiket esetleg korábban nem. És persze nem csak hozzájuk kerülünk közelebb, hanem ahhoz is, hogy a saját ruháinknak történeteket adjunk, megőrizzük azokat, ahelyett, hogy a több millió tonnányi szemétkupac tetejére dobnánk.


A te ruhádnak mi a storyja? #ruhastory


298 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page