top of page
Keresés
  • Szerző képekorn.anita

SECOND SKIN

Azaz második bőr. Ami elfedi az elsőt. Kifejezi a hangulatunkat, a lelkiállapotunkat, a lázadásunkat, az elbújni vagy feltűnni akarásunkat. Jó esetben a személyiségünket. Ami néha fekete, néha fehér, néha pedig kavarog a színektől és mintáktól. Gondolatokat és történeteket hordoz. Nézzük, hogy üzennek a művészek, a tervezők, vagy épp az ismert emberek a második bőrükkel, vagyis a ruháikkal. Hogyan állhatunk ki magunkért azzal, amit viselünk? Hogyan válik a gardróbunk ’second skin’-né?


Második bőr.

A bőrünk megvédi a testünket: melegen tartja, megóvja a sérülésektől, a hidegtől, a nedvességtől. Sokaknak egy eszköz arra, hogy a szépségüket, a személyiségüket kifejezzék rajta keresztül. Gondoljunk a hegtetoválásokra, amelyek egyes afrikai törzseknél a törzsi hovatartozást jelölik, vagy piercingekre, amelyek a vagyoni helyzetet mutatják. A mi kultúránkban a tetoválások működhetnek közösségi jelként (pl. börtönökben), vagy egyszerűen önkifejezésként.

Ha a bőrünkhöz nem akarunk nyúlni, és keveset akarunk belőle mutatni, mert nem egy törzs lányai vagy fiai vagyunk, hanem az európai utcákon flangálunk, akkor természetes, hogy a második bőrünkkel, vagyis a ruháinkkal üzenünk. Nem csoda, hogy a művészek és designerek is gyakran „second skin”-ként tekintenek az öltözékekre. És jó esetben jó célra használják.


Művészet


A Die Zweite Haut (Második bőr) c. kiállítást 2016-ban rendezték meg Németországban kortárs művészek részvételével.

Deborah Sengl, a kiállítás egyik művésze „Killed to be dressed” c. plasztikájában egy preparált rókára aggatott olyan kiegészítőket, amelyek emberi bőrt imitáló anyagból készültek. Az állat bőrtáskát, bőrkalapot, és a ’80-as években annyira divatos rókalábakat idéző nyaksálat is viselt. Az emberi karokat ábrázoló sál látványa talán a legsokkolóbb.


Deborah Sengl sokkoló plasztikája.

A Cooper & Gorfer művészpáros az egyik kedvencem. Ők az „Ena Holds the Sea” c. munkájukban egy fiatal lányt jelenítenek meg, aki elpusztult, vagy elpusztított halakból készült szoknyát visel. Hogy lecsukott szeme, és résnyire nyílt ajkai a megbánást vagy az undort közvetítik-e, az nekem nem egyértelmű, mindenesetre az alkotás szimbolizálja az ember és a természet viszonyát, amit többnyire a kizsákmányolás jellemez.


Érdemes megnézni a Cooper&Gorfer páros többi munkáját is.

Divat


Egy kollaborációból született meg 2017-ben Tripsánszki Dávid, Tripo kortárs festőművész kollekciója a DRK-val karöltve. Ebben fontos ügyre hívták fel a figyelmet. „Kihalóban lévő állatok és az általuk lakott terület jövője. Ez került a pólókra. Hogy egy kicsit jobban szemléltessem mivel is játszunk, ha felelőtlenül gyilkoljuk az állatokat vagy ellehetetlenítjük környezetének fennmaradását”– olvasható Tripo gondolata a márka honlapján.


Tripo és az állatok védelme

„My body, my rules!” – a barátnőm egy show műsorban viselt egy polót, amin ezt a feliratot olvashatta több százezer tévénéző. „Az én testem, az én szabályaim!” Ez pár héttel azután történt, hogy megszületett a kisfia. Ő munkába állt, a fanyalgó kommentelők pedig rögtön a szerintük előnytelen ruhákon, és a terhesség alatt felszedett kilókon csámcsogtak. Pffffff. Tatár Csilla egyébként egy videóban mesél majd erről (is) nemsokára itt az oldalon.


Az én testem, az én szabályaim.

Emily Ratajkowski szupermodellt egyszer egy Feminist AF feliratú pólóban fotózták le. A tervező Jonathan Simkhai, a márka pedig minden megvásárolt feliratos póló árát a Planned Parenthood (Tervezett Szülőség) és a Women for Women International (Nemzetközi Nők a Nőkért) egyesületnek utalja. A bolygó egyik legtökéletesebb testével rendelkező Emily egyébként gyakran áll ki a feminizmus mellett, és az is kiderül róla, hogy nem szereti a határokat.


A szupermodell gyakrabban látható ruha nélkül, mint polóban. De itt üzen.

És ha már határok, akkor érdemes egy pillantást vetni Kathreen Khavari színésznő ruhájára is, aki lefordítva nagyjából a következőt üzente a Hatalmas kis hazugságok szupersorozat premierjén: „A bevándorló, iráni édesanyám tanítja a gyerekeiteket olvasni.”


„A bevándorló, iráni édesanyám tanítja a gyerekeiteket olvasni.”

És ráadásként jöjjön egy statement Victoria Beckhamtől: „Smile”. Ezen ér mosolyogni!


Tud mosolyogni!!!

 

Hírességek és a "második bőrük" még itt:

https://www.glamourmagazine.co.uk/gallery/celebrity-slogan-t-shirts


127 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page